het idee achter LivingConcerts.com

1.000 huiskamers

In de zomer van 2014 hebben 1.000 huiskamers zich aangemeld om muziekoptredens te organiseren. We kennen van alle huiskamers het adres, en we weten van de meesten ook hoe groot ze zijn, waar er (vleugel)piano’s staan en of de (internationale) artiest er eventueel kan overnachten.

150 artiesten

Voor deze 1.000 nieuwe opportuniteiten hebben zich nu reeds 150 artiesten aangemeld. En dit in alle genres: singersongwriter, standup comedy, jazz, opera, vertellers,… Wie deze artiesten zijn kan enkel bekeken worden door de geregistreerde huiskamers. De geregistreerde artiesten zijn dus niet publiek zichtbaar.

De boeking

Artiesten en huiskamers kunnen elkaar dus vinden en contacteren via deze website. Bijvoorbeeld: een huiskamer vraagt aan een artiest of hij op een bepaalde datum bij hem wilt optreden. De artiest bepaalt dan zijn voorwaarden: kostprijs, duur van het optreden en andere zaken zoals eten, drank, minimum of maximum aantal personen, etc… Zo komen ze tot een overeenkomst en betaalt de huiskamer een boekingskost van € 45 aan de website.

De voorbereiding

De organisator krijgt toegang tot een aantal praktische tips rond de voorbereiding van het huiskamerconcert: inrichting van de living, ontvangst van de artiest, tips voor hapjes & drankjes op de avond zelf. Hij krijgt ook onmiddellijk een ontwerp van uitnodiging die hij makkelijk kan mailen naar al zijn gasten. Deze melden via de site of ze al dan niet komen en met hoeveel personen. Zo kan de organisator perfect opvolgen wie er aanwezig zal zijn.

Een nieuw publiek

De huiskamer – als organisator – selecteert uit zijn persoonlijk netwerk (vrienden, familie, buren,…) de mensen die hij uitnodigt voor dit privéconcert. Zo ontdekt dit publiek een artiest die het misschien nog niet kende en treedt de organisator op als matchmaker tussen artiest en publiek.

Een unieke ervaring

Een huiskamerconcert  is een totaal andere ervaring dan een gewoon optreden op een traditioneel podium. De artiest heeft onmiddellijke interactie met het publiek, en omgekeerd. Het publiek hoort rechtstreeks de snaren, de stem, het gestamp. Het ruikt het zweet. Men zou ervan verschieten hoe weinig mensen ooit een bezweet instrument van dichtbij hebben gezien. Na het optreden is er ook zelden een backstage, dus nababbelen met het publiek hoort erbij . Dat is leerrijk voor zowel de artiest als het aanwezige publiek en geeft de artiest rechtstreekse feedback én voldoening.

Het publiek betaalt de artiest

We willen graag het model promoten dat de gasten na het concert een bijdrage in de hoed steken. In sommige gevallen kan dat een pak meer zijn dan wat de initiële vraagprijs  van de artiest  is. De totale inkomsten variëren naargelang het aantal gasten, de kwaliteit van de act, de bindteksten, het enthousiasme etc… In sommige gevallen kan dat ook minder dan verhoopt zijn. Maar in dat geval zal de artiest de toekomstige aanvragen selectiever behandelen, strenger zijn in zijn/haar voorwaarden, ofwel het optreden bijsturen. De huiskamer is zelf verantwoordelijk om alle gasten te overtuigen een bijdrage te leveren en met de hoed rond te gaan; de meeste artiesten  zijn geen goede bedelaars….

Een sociaal event

De gasten op een huiskamerconcert hebben allemaal een gemeenschappelijke kennis: de organisator. De gastheer nodigt vrienden, familie of buren uit, waardoor er al een lagere drempel is om iemand te leren kennen. Zo wordt er gemakkelijker nagepraat over het concert of contacten gelegd, dan op publieke optredens.

Onnodige kosten vermijden

Traditionele concertpodia hebben vaste kosten zoals promotie, ticketing, personeel, geluid- & lichtinstallatie, etc.. Zo is het risicovoller om minder bekende artiesten te boeken die de zaal niet per se gaan uitverkopen. LivingConcerts wilt deze kosten vermijden en toch de pure essentie van livemuziek benaderen.

Achteraf

Na het concert kunnen artiest, huiskamer en gasten elkaar eventueel beoordelen op verschillende facetten: hoe was het optreden, de communicatie vooraf,  de ontvangst, de algemene organisatie, etc…  Zo creëren we publieke informatie die andere artiesten & huiskamers kan helpen in de ontdekking van ideale huiskameracts of niet-te-missen locaties.

De organisatie achter livingconcerts.com

Drie personen investeren tijd, energie en geld om dit platform uit te bouwen met hun complementaire knowhow en achtergrond:

  • Jelle Van den Bergh: muzikant die tientallen huiskamerconcerten heeft gespeeld en zo nieuwe speelkansen heeft ontdekt in België & Nederland
  • Michaël Janssen: een doorwinterde huiskamerconcertorganisator die uit liefde voor muziek elke reden tot vieren omzette in een privéconcert voor zijn vrienden
  • Hans Vanderstraeten: een webontwikkelaar & fervent concertganger die wel iets zag in de digitalisering & facilitering van dit unieke netwerk
Contacteer ons & spread the word!

Jelle Van den Bergh
jelle@livingconcerts.com
+32 491 71 85 11

Links
Downloads